Naar de inhoud

Lees alles over het REM-eiland op Wikipedia

Eten in het REM-eiland restaurant? Reserveren kan  vanaf 14:00 uur:  020 – 6885501. Maandag gesloten. Lees een recensie op vk.nl

REM EILAND

15 augustus 1964

Zeezenders zoals Veronica zonden al geruime tijd uit vanaf een schepen in de internationale wateren, waardoor de omroepwet werd ontdoken. Het bewoog een aantal illustere pioniers waaronder Pieter Schelte Heerema en Scheepsbouwer Cornelis Verolme tot de bouw van een kunstmatig eiland in de Noordzee. Net buiten de territoriale wateren  verrees een platform, compleet met een 80 meter hoge zendmast, dat in de volksmond al snel bekend kwam te staan als het REM eiland. Om dit ‘avontuur’ te financieren werd er overgegaan tot een aandelen emissie. Toen de verkoop begon, vormden zich al snel lange rijen voor het kantoor huisbankier Texeira de Mattos. In enkele dagen werden er 350.000 aandelen verkocht. Op 15 augustus 1964 was het zover: TV Noordzee was een feit.


Zorro en The Saint

TV Noordzee bracht buitenlandse hitseries zoals ‘Zorro’, ‘Mr Ed, het sprekende paard’, ‘Rin Tin Tin’, ‘De onzichtbare man’ en ‘The Saint’, Het was juist dit amusement dat op de publieke zenders ontbrak. De jonge zender oogstte volop media aandacht: nog voor de uitzendingen waren begonnen stroomden de reclamegelden binnen, ondanks het feit dat een reclamespotje van een minuut zes tot achtduizend gulden kostte; voor die tijd een aardig vermogen.


2 miljoen kijkers

Het REM eiland kon rekenen op grote steun onder de bevolking. In de eerste week van uitzending waren 650.000 toestellen (ruim twee miljoen kijkers) een of meerdere malen op TV Noordzee afgestemd. Vele duizenden Nederlanders kochten een speciale REM-antenne om de zender te kunnen ontvangen, anderen fabriceerden zelf een antenne uit bijvoorbeeld een ijzeren kleerhanger.


Anti-REM-wet

Ondanks de populariteit van de zender zocht de regering naar een manier om de commerciële zender zo snel mogelijk te verbieden.Nadat het eiland was geplaatst, zag de regering kans de Wet Installaties Continentaal Plat, ook wel anti-REM-wet genoemd, door het parlement te loodsen. Hiermee kwam het REM eiland op Nederlands grondgebied te liggen en waren de zendactiviteiten illegaal geworden. De regering maakte op 17 december 1964, vlak na 9 uur ‘s ochtends, met een inval op het eiland een einde aan de uitzendingen van TV-Noordzee.

Nadat de zeezenders waren verdwenen, nam Rijkswaterstaat het eiland in gebruik als meetpost.


Nieuw leven

In de nazomer van 2006 werd het REM eiland geheel ontmanteld en aan wal gebracht, daar kwam het onder de aandacht van Nick van Loon en Hilly Engels. Samen werd er een plan ontwikkeld om het eiland te redden van de sloop en het om te toveren tot restaurant.

Nadat het Amsterdamse havenbedrijf het plan verwelkomde, wisten Nick en Hilly ook woningcorporatie De Key te enthousiasmeren: het eiland werd aangekocht en gerenoveerd. Medio Maart 2011 was het zover: de verrijzenis van het REM eiland in de Amsterdamse Houthavens.

Je kan er heerlijk eten met een schitterend uitzicht. Meer informatie en reserveringen via remeiland.com