Naar de inhoudSilodam is onderdeel van de zuidelijke IJ-oevers die volop in ontwikkeling zijn.

Lees alles over de bouw van de nieuwe woonwijk Houthaven op www.houthaven.nl

DE SILODAM

De Silodam is een appartementencomplex dicht bij het centrum van Amsterdam, ongeveer twee kilometer ten westen van het Centraal Station aan de zuidelijke IJ-oever. Het gebouw staat op het einde van een naar het noordwesten gerichte strekdam, tussen de Houthavens en het IJ en heeft daarom naar twee kanten uitzicht op het water. In de rust van de negen etages ziet men uit over cruiseschepen en wat verder nog op het IJ vaart en dobbert. Om de mogelijkheid van het in de flat binnenvaren van grote schepen te voorkomen is in het IJ onder water een met boeien gemarkeerde dijk opgeworpen. 

157 appartementen

Wonen is de belangrijkste functie van het gebouw. Naast 600 vierkante meter bedrijfsruimte zijn er 105 ondergrondse parkeerplaatsen, 15 sociale huurwoningen (waaronder een woongroep van ouderen) en 142 koopwoningen. De woningen zijn van verschillende types en grootten, per soort gegroepeerd: patiowoningen, ateliers, lofts, studio's, maisonnettes, penthouses en andere types.

Op dezelfde dam in het stadsdeel West staan nog twee tot woontorens verbouwde bedrijfsgebouwen uit een andere tijd van de haven: de Stenen Silo en de Graansilo, die in de afgelopen jaren betrokken werden.


MVRDV

De Silodam is ontworpen door het architectenbureau MVDRV. Uit hun designfilosofie begrijpen we dat ze naar diversiteit streven en dat ze in de "ruimtelijke gevolgen" van hun ontwerpen, "de grenzen en potentie", door "systematische intensivering radicaliseren" zodat erover gepraat kan worden, "makes the formulation of a discourse ...possible".


De oplevering gebeurde in de eerste helft van het jaar 2002.

Voor meer informatie: info@silodam.org